Vad händer egentligen i Flemingsberg?

Det händer mycket i Flemingsberg både på och omkring Södertörns Högskola. När allt fler lärosäten etablerar filialer i området samtidigt som studenterna och forskarna blir allt fler, blir det allt svårare att få en bostad i området och restiderna kan för en del studenter bli långa. Utöver den rådande bostadsbristen erbjuder Flemingsberg ett mycket krasst utbud av butiker och rekreationsmöjligheter utöver Riksten (det stora skogsområdet mellan Flemingsberg och Tullinge). MST Södertörn har med anledning av denna problematik talat med representanter för Moderaterna i Huddinge för att diskutera utbygget av Flemingsberg, hur de arbetar för att studenterna ska ha någonstans att bo, men framför allt hur vi kan göra Södertörns Högskola attraktiv för fler studenter.

Fokus på att utveckla området
I dagsläget går det totalt ca 17.000 studenter på de olika lärosätena i Flemingsberg, varav Södertörns Högskola står för ca 65 % av studenterna. Enligt M i Huddinge byggs just nu 1.000 nya student- och ungdomsbostäder. Totalt kommer ca 5.000 nya lägenheter att stå klara till år 2030. I Flemingsbergsdalen, där den nya sporthallen också kommer finnas, byggs utöver detta också ett butikstorg. Utöver dessa bostäder planeras även 500 nya bostäder avsedda för studenter och forskare i anslutning till Södertörns Högskola. Det här är konkreta åtgärder och upprustningar som området behöver. De nya bostäderna, butikstorget och sporthallen möjliggör att allt fler studenter kan leva och bo omkring campus och därmed fokusera mer på sina studier. Något som M i Huddinge verkligen trycker på; möjligheten att kunna bo där man studerar. Därför har de under mandatperioden genomfört satsningen kallad 100 Huddingejobb, en reform som innebär att anställning ges till 100 Huddingebor under 25 år, för att erbjuda en fot in på arbetsmarknaden. Över 50 % av de som fick en anställning gick efter 6 månader vidare till en heltidsanställning eller studier på högre nivå.

Utöver detta har även Gymnasienämnden i Huddinge utökat feriepraktikplatser i kommunen för att ge fler ungdomar möjlighet att prova på arbetslivet innan vidare studier på högskola och universitet. Huddinge kommun har även ett högskoleförberedande program inom Gymnasienämnden, som syftar till att stärka bandet mellan kommunen och akademierna, för att få fler ungdomar inom kommunen att vidareutbilda sig.

Vi behöver göra Södertörns Högskola mer attraktiv
När det handlar om att göra Södertörns Högskola mer attraktiv finns det idag flera parametrar att uppfylla. Det går ca 11.000 studenter på högskolan (inklusive de som studerar på distans) och det bristande närområdet är en bidragande faktor till att siffran inte är högre. M i Huddinge tror att högskolans populäritet kommer att öka i och med de reformer och satsningar som Huddinge kommun planerat, men att en del i arbetet också ligger på högskolan själva. Det gäller att kunna locka attraktiva lärare och samtidigt hålla en hög utbildningskvalitet, men också att studenterna verkar som ambassadörer för högskolan.

Screen Shot 2016-02-15 at 15.16.01

”Södertörns högskola utfärdade totalt 1 778 examina under 2014, vilket är 316 fler jämfört med föregående år.”

Det här innebär att endast ca 16 % av högskolans studenter slutför sina studier till den grad att de erhåller examen. Att ta i beaktning är att alla studenter inte läser program.

Genom att erbjuda praktik, utbytesterminer eller andra berikande och näringslivsrelaterade möjligheter på samtliga av högskolans program, skulle incitament att slutföra sina studier på högskolan kunna öka och färre studenter skulle söka sig till andra läroverk. Detta behöver kombineras med bl.a. en utökning användandet av anonyma tentamina. Något som högskolan generellt sett har varit mycket dåliga på att använda. Ett målande exempel på detta är min egen tid på retorikkonsultprogrammet, där jag totalt har givits möjligheten att skriva 5 stycken anonyma tentor. Under tre år. Värt att notera är att min klass bestått av 10-20 personer (har varierat), vilket gör det enkelt för lärarna att lära känna eleverna. Något som inte alltid är positivt.

Infrastrukturella utmaningar
Ytterligare ett problem som tyvärr gör att många väljer bort Södertörns Högskola är att det anses vara krångligt att ta sig ut till Flemingsberg trots pendeltåg och flera direktlinjer från t.ex. Farsta strand. Spårväg syd är en lösning på problemet. Det är en tvärförbindelse som planeras från Flemingsberg till Älvsjö och som knyter ihop pendeltåg, buss och tunnelbana.

sparvagsyd_karta

Grafik DN.se

Låt oss vara ärliga. Flemingsberg är idag (tyvärr) inte ett särskilt attraktivt område att varken bo eller studera i, men är på god väg att bli detta. Tack vare konkreta och relevanta satsningar från bl.a. Huddinge kommun och många av landets ledande lärosäten kan området om några år, komma att bli ett av Stockholms mest attraktiva områden för framför allt studenter och techföretag. Min förhoppning är att Södertörns Högskola, med MST Södertörn i täten, fortsätter utvecklingsarbetet trots att min tid på högskolan är över.

Steffi Johansson Öhman
Ordförande, Moderata studenter vid Södertörns Högskola

Ps. Stort tack till representanter från Huddinge M för er tid! :-)

Lämna en kommentar